Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
A Békéscsabai Kosárlabda Klub története
 
Előzmények (1994-ig)
Az 1960-as évek végén volt először Békéscsabán kosárlabda csapat Hungavis néven. Az akkori Barnevál és a Sörgyár támogatta. Azonban néhány évi NB II-ben való szereplés után megszűnt. Ennek fő okai a nehéz pénzügyi helyzet és az utánpótlás hiánya voltak. 1981-ben több egyetemet és főiskolát végzett, továbbá középiskolás lelkes fiatal csapatot alapított és benevezett a megyei felnőtt bajnokságba.

Ennek a csapatnak a tagjai voltak többek között: Sebők Vilmos, Hanó Miklós, Vágvölgyi Árpád, Csaszni László, Várkonyi Miklós, Ivicsics Miklós, Csabay Bálint, Szudár László, Nagy Sándor, Mészáros László, Laczó Szabolcs, Balczó Sándor, Ancsin János, Novodomszki Pál, Kuti Zsolt, Vida András.

A megyei bajnokság megnyerését követően a csapat tagjai megbízták Vágvölgyi Árpádot, hogy keressen egy egyesületet, amely finanszírozza és benevezi a csapatot az NB II-be. Több hónapos keresés és tárgyalás sorozatot követően a Békéscsabai MÁV SE befogadta a kosarasokat, akiknek Vágvölgyi Árpád lett a szakosztályvezetője egészen 1994-ig.

A Békés megyei bajnokságban Perdi Tamás volt az edzője a csapatnak az 1981/82-es szezonban.

1982 őszétől Dr. Papy Lajos vette át a csapat irányítását. Három éven keresztül Vágvölgyi Árpáddal közösen, aki ekkor a szakosztályvezetői teendők mellett az utánpótlás nevelésbe is besegített, óriási erőfeszítéseket tettek azért, hogy Békéscsabán a kosárlabda gyökeret eresszen.

1985 őszén Dr. Papy Lajos munkahelyi elfoglaltságai miatt átadta az NB II-es csapatot Vágvölgyi Árpádnak, aki ezt követően 11 évig volt az NBII és az utánpótlás csapatok edzője.

1987-ben a Békéscsabai MÁV SE-től a Békéscsabai Állami Gazdaság SE-hez került át a szakosztály. A BÁG SE 7 évig, 1994-es megszűnéséig nyugodt körülményeket, jó feltételeket biztosított a kosarasoknak. A BÁG SE vezetői, Dr Bacsa Vendel és Dr Megyeri Zsolt támogatták a sportot, így a kosarasokat is.

Az 1988/89-es bajnoki szezont remek eredménnyel zárták a Vágvölgyi Árpád által irányított csapatok. Az NB II-es csapat miután 26 bajnoki mérkőzésből 24-et megnyert, a keleti régió bajnoka lett. Azonban a klub vezetése nem járult hozzá, elsősorban pénzügyi okokból, hogy NB I-ért játszhassanak. Pedig talán ez volt a legjobb NB II-es csapat Békéscsabán mind szerkezetét (öt 2 méteren felüli játékos volt a keretben), mind kor szerinti összetételét és nem utolsó sorban emberi értékeit tekintve.

A bajnokcsapat tagjai voltak: Sebők Vilmos, Vozár László, Antali Zoltán, Matyuska Ferenc, Tövisháti József, Mészáros László, Tar László, Vida András, Andó Attila, Borsi Vince, Dr. Kecskés Ákos, Vitaszek Attila, Bozó Ferenc, Czapp Tibor, Megyeri Ákos, Gerlecz Pál, Sprőber Zoltán, Lukács Csaba, Jantyik Károly, Ábrahám Andor, Bíró János, Tóth Sándor, Kiss Tamás.

Ebben az évben az utánpótlás csapatok megnyerték a megyei serdülő és kadett bajnokságot, továbbá a Rózsa Ferenc Gimnázium idősebb csapata a megyei DSK-t, a fiatalabb rózsások a másodikok lettek. Ezen időszak alatt több nagyon tehetséges fiatal bontogatta a szárnyait a klubban. Közülük kiemelkedett Bozó Ferenc, Megyeri Ákos, Gerlecz Pál, Lukács Csaba, Jantyik Károly és nem utolsó sorban Vitaszek Attila, aki hosszú éveken keresztül később az NB I-es Szeged csapatát erősítette.

1994-ben megszűnt a BÁG SE. Felvetődött, hogyan tovább? Szponzorokat, támogatókat kellett felkutatni és végül a szakosztály vezetői, játékosai, valamint a szponzorok képviselői elhatározták, hogy létrehozzák a Békéscsabai Kosárlabda Klubot.
 
A folytatás (1995-től)
A klub fő támogatói a Békéscsabai Agroker Rt., a K.S.P.É Kft és a Ménesbirtok Rt. voltak. A Békéscsabai KK elnöke Rajnai Csabat, helyettese Dr Papy Lajos, ügyvezetője Vágvölgyi Árpád lett.

1995-ben Vágvölgyi Árpád munkahelyi elfoglaltsága miatt korábbi játékosának a Nyíregyházáról időközben hazatért Vida Andrásnak adta át az edzősködés nehéz feladatát. Ekkor került a felnőttek közé a későbbiekben NB I B-ben is megfordult Czifrák Csaba és Zöldi István és tért haza Hódmezővásárhelyről Papy Zsolt.

Az edző sok segítséget kapott a csapat legrutinosabb játékosától Matyuska Ferenctől. Az igazán szép eredmények 2001-től sorjáztak egy régiós bronzérem után 2002/2003-ban a klub történetében már másodszor elhódították az NB II Keleti régiójának bajnoki címét.

A csapat tagjai voltak: Szűcs Gábor, Czifrák Csaba, Pelle Róbert, Papy Zsolt, Vakulya Nándor, Marksteiner Árpád, Rajnai Tamás, Szokolai Csaba, Vitaszek Attila, Újvári Attila, Megyeri Ákos, Palicz András, Varga Roland.

Sajnos a feljutás nem sikerült, mivel a VSTR Hungáriától kikapott a csapat. Vida András edzősködésének időszaka alatt több tehetséges fiatal bontogatta szárnyait. Közülük is kiemelkedett Zöldi István a kadet válogatott kerettagja is volt.

A 2003/2004-es szezonban Tar László vette át a csapatot.

2004/2005-ben két csapatot indítottunk az NB II-ben. Az "A" csapatnak Dr Papy Lajos, a "B" csapatnak Papy Zsolt volt az edzője.

2005/2006-ban Dr. Papy Lajos irányította az NB II-es csapatot.

2006 őszétől 2010 őszéig Vida András tartotta az edzéseket és irányította az NB II-es csapatot.

2001-ig utánpótlás nevelésünk 6.-8. osztályos illetve középiskolás fiúk oktatását jelentette. Ennek több oka volt, de a legjelentősebbek a nehéz pénzügyi helyzet, a hozzáértő,elhivatott edzők hiánya, és a teremproblémák voltak.

2001 szeptemberétől korszakváltás következett be utánpótlás nevelésünkben. Vágvölgyi Árpád, a klub ügyvezetője részben személyes érintettségből (fiai miatt) elhatározta, hogy 6 év kihagyás után újra edzősködni fog. Azonban nem a felnőttekkel kíván foglalkozni, hanem a mini korosztállyal. Kollégáinak elmondta, hogy létre kíván hozni egy olyan utánpótlás modellt, mely a legjobb utánpótlást nevelő egyesületeknél működik, pl. Kecskemét, Szombathely, Sopron, Debrecen stb. Rövid időn belül hozzálátott a munkához, hogy terveit megvalósítsa.

A város valamennyi iskolájában és a helyi újságban toborzott, hirdetett. Sikerült összetoboroznia közel 35-40 1992-1993-as születésű fiút. Megtartották az első szülői értekezletet, ahol elhatározták, hogy Békéscsaba első mini csapatát Viharsarki Farkasok néven fogják szerepeltetni.

Néhány hónap elteltével a nagy létszám miatt a garnitúra kettévált, az 1992-es csapatot továbbra is Vágvölgyi Árpád edzette, míg az 1993-asok Czifrák Csabához kerültek. Az 1992-es csapat 2002 tavaszán játszotta első mérkőzéseit a megyei bajnokságban. 2002 októberétől a szülők áldozatvállalásával beneveztek az országos mini bajnokság Kecskeméti régiójába, ahol 1 év alatt rengeteget fejlődtek és a 3. helyen végeztek 18 csapat között.

2002-től rendszeres, intenzív edzésmunkát végzett a csapat és ettől az időponttól rendszeresen az országos korosztályos bajnokságokban versenyzett.

2003 őszén Vágvölgyi Árpád megalakította a Délkelet Magyarországi Kenguru (mini) régiót Békéscsaba székhellyel, melyet 4 évig irányított, majd később Vida Andrásnak átadott. 2003-ban 12 csapat játszott ebben a régióban.

A rengeteg munkának meg lett az eredménye. 2003/2004-ben a Czifrák Csaba által irányított mini csapat Zsíros Péter kiemelkedő játékának köszönhetően a 9. helyen végzett a bajnokok tornájának döntőjében.

2005/2006-ban a Vágvölgyi Árpád által irányított 1992-es születésű serdülő csapat bejutott a tiszaújvárosi nyolcas döntőbe. A döntőben szenzációs játékkal az előkelő 6. helyen végzett úgy, hogy legyőzte a több korosztályos válogatottal felálló Kecskemét és BLF csapatát. Az 1992-es csapat négy nagy nemzetközi József Attila Kupát rendezett, melyből hármat megnyert, egy ízben második lett a nagyon jó erőkből álló Zrenjanin mögött. Ezen kívül jó néhány nagy nemzetközi tornán vettek részt külföldön is, ahol mindig nagyon eredményesen szerepeltek, vagy első vagy második helyen végeztek.

A csapatot mindig lelkesen támogató szülők vették körül, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy a csapat ilyen eredményesen szerepelt. A szülők közül ki kell emelni Zsíros Jánosné, Zsíros János és Medvegy Mihály fáradságot nem ismerő, önzetlen, önfeláldozó munkáját.

A Viharsarki Farkasok 1992-es országos 6. helyezett csapat tagjai: Gura Norbert, Jenei Gergő, Vágvölgyi Ádám, Molnár Levente, Medvegy Dávid, Zsíros Péter, Tulkán Gergő, Ilyés Máté, Sztriha István, Kazinczy Attila, Perák Olivér, Gregor László, Gruda Gergő.
Vezetőedző: Vágvölgyi Árpád, edző: Pipis István

A 2006/2007-es évad szintén nagyon sikeres volt, hiszen az 1996-os csapat Vágvölgyi Árpád irányításával az országos mini bajnokság döntőjében a bajnokok tornáján a 3. helyen végzett. Vágvölgyi Ákos, a csapat legjobbja bekerült a torna Allstar csapatába.

A 2007/2008-as szezon hozta meg a klub fennállásának eddigi legsikeresebb évét utánpótlás vonalon. A Vágvölgyi Árpád által irányított 1992-es és 1996-os csapat kiemelkedő évet zárt. Az 1992-es születésű csapat az országos kadet bajnokságban a 9-12, helyen végzett annak ellenére, hogy két meghatározó játékosa Jenei Gergő és Gruda Gergő Kecskemétre távozott. Az 1996-os csapat pedig óriási évközi csatákat követően bejutott a soproni országos 16-os döntőbe, miután veretlenül megnyerte előtte a kvalifikációs tornát. A döntőben a Szegedet 30, a MAFC-ot 12, a kelet bajnokát, a Debrecent 60, a Baját 5, a korábbi bajnok Falco-t az elődöntőben 12, végül a döntőben a Zugló csapatát 6 ponttal győzték le. A csapat végig óriási lelkesedéssel, fegyelmezetten és fantasztikusan jól játszott. A klub történetének és egyben Békés megye kosárlabda sportjának eddigi legnagyobb sikerét érte el a csapat azzal, hogy megnyerte veretlenül a magyar bajnokságot. A tornán kiemelkedően játszott Tóth Richárd és Vágvölgyi Ákos. Vágvölgyi Ákos bekerült a döntő legjobb ötösébe, míg Tóth Richárd edzője ajánlására a csapat legjobbja lett. Mindketten bekerültek a korosztályos válogatottba. A döntő legjobb edzője Vágvölgyi Árpád lett.

Az 1996-os bajnokcsapat tagjai: Vágvölgyi Ákos, Tóth Richárd, Runa Dániel, Béres Nándor, Kovács József, Zolnai Gergő, Lipták László, Nagy Csaba, Bartolák György, Szép Marcell, Bezzegh Sándor, Balogh Dániel, Wéber Dávid. Edző: Vágvölgyi Árpád.

2007 őszén a kosárlabda klub vezetésében is változás következett be. Rajnai Csaba és Dr Papy Lajos lemondtak tisztségükről. Ezt követően új elnökség alakult. Az elnök Varga Ottó, Vida András és Tar László elnökhelyettesek lettek, Vágvölgyi Árpád maradt az ügyvezető.

A 2008/200/-es sorozatban a Czifrák Csaba által irányított kadet csapat bekerült az országos bajnokságban a legjobb 16 közé, végül a 13-16. helyen végzett. Ugyancsak ebben az évben a Vozár Dávid által vezetett gyerek csapat bekerült a nyíregyházi 16-os döntőbe, ahol a 14. helyen végzett. Rudner Gábor bekerült a "B" allstar csapatba. Szintén ebben az évben a Vida András által irányított mini csapat bejutott az országos döntőbe, ahol a 10. helyen végzett, Rudner Gábor bekerült az allstar csapatba. A

2009/2010-es szezonban három jó szereplésre esélyes csapatunk volt .Egyik az 1992-es junior csapat, melyet Vágvölgyi Árpád átadott Czifrák Csaba, Papy Zsolt edzőpárosnak, akik összevonták az 1993-as születésű csapattal, továbbá erősítést jelentett a Kecskemétről hazatért 206 cm magas Gruda Gergő. A kezdeti sikereket később a rájátszásban néhány nem kalkulált vereség követte, de összességében jól szerepelt a csapat és az országos bajnokság 9-12, helyén végzett. A csapat két legjobbja, akik az NB II-es csapatban is meghatározó szerepet játszottak Gura Norbert és Vágvölgyi Ádám voltak.

A másik esélyes csapat a Vida András vezette 1998-as születésű gyerek csapat volt, akik bejutottak az országos pécsi 16-os döntőbe, ahol az előkelő 10. helyen végeztek. A harmadik esélyes csapat a Vágvölgyi Árpád által irányított 1996-os születésű bajnoki címvédő serdülő csapat volt. A csapat a Csaba kupával hangolt a bajnokságra, melyet veretlenül megnyert, majd Budapesten is megnyert egy négy csapatos tornát. 2009 novemberében egy rangos nemzetközi tornán a "Pityke" kupán Nagykőrösön diadalmaskodtak. Közben megnyerték az országos bajnokság déli főcsoportját, majd a középdöntőt és egyenes ágon a 8-as döntőbe jutottak. Az MKOSZ vezetése 3 pályázat közül a Vágvölgyi Árpád által készített pályázatot ítélte a legjobbnak és így nagy sportdiplomáciai sikert ért el a klub. A megyei önkormányzat, a békéscsabai polgármesteri hivatal, a szülők, szponzorok és a klub példaértékű összefogásával megrendezhettük a döntőt. Fantasztikus hangulat volt, minden rendben lezajlott és biztos, hogy növeltük a sportág népszerűségét a városban. A végső győzelmet a csapat nem tudta megszerezni, de így is a bravúros második helyen végzett. Vágvölgyi Ákos a döntő legértékesebb játékosának, MVP-jének választották. A vendégek egyöntetű véleménye alapján az utóbbi évek legszínvonalasabb utánpótlás döntőjét rendezte Békéscsaba. A csapat éves teljesítménye egészen rendkívüli volt. Mind a négy kupát megnyerte a csapat, amin elindult, 43 mérkőzéséből 39-et megnyert.

A 2010/2011-es szezonban az NB II-es gárda irányítását Frey Tibor vette át, a csapat megfiatalodott, több idősebb játékos befejezte a versenyszerű sportolást. Tehetséges 1992-es játékosaink ebben az évben az NB II mellett a Hódmezővásárhellyel közösen az NB I U20-ban is játszottak. Ebben a versenyévadban a junior, kadet és serdülő csapatok az országos bajnokságban szerepeltek.

A Békéscsabai Kosárlabda Klub 2010. december 14-én vezetőségválasztó rendkívüli közgyűlést tartott.

Az elnökség: elnök - Tímár Ella, általános elnökhelyettes - Dr. Leszkó Róbert, szakmai elnökhelyettes - Vágvölgyi Árpád, gazdasági elnökhelyettes - Medvegy Mihály, főtitkár - Vida András. Elnökségi tagok: Zsíros János, Korcsmáros Tamás, Rudnerné Sípos Hajnalka, Dr. Csenke Péter, Fodor László, Szűcs Gábor. Felügyelő bizottság: elnök - Dr. Csicsely Ilona, tagok - Dr. Bartha Szabolcs.

Jelenleg a klubnak két korosztályos válogatottja van. Egyikük Rudner Gábor, aki az 1998-as erőssége, csapatkapitánya. 2010. december 17-23 között egy nagy nemzetközi tornán szerepelt Bukarestben a válogatottal.

A másik játékosunk Vágvölgyi Ákos, aki 3 éve oszlopos tagja az 1996-os válogatottnak. A 2010/2011-es szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítménye következtében meghívást kapott 2011 tavaszán az 1995-ös válogatottba, akikkel Olaszországban egy rangos nemzetközi tornán vett részt.
 
 
 
LAP TETEJE