Békéscsabai Kosárlabda Klub | csabakosar.hu

A Békéscsabai Kosárlabda Klub hivatalos weboldala

Békéscsabai KK – Vásárhelyi Kosársuli

Békéscsabai KK - Vásárhelyi Kosársuli 79-93

Vásárhelyi Kosársuli

Férfi NB I. B. Zöld 2023/2024. 25. forduló

Békéscsabai KK – Vásárhelyi Kosársuli

79-93

(26-30,22-21,15-19,16-23)

Időpont: 2024. március 23. (szombat) 17:00 óra

Helyszín: Békéscsaba, Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnok

Játékvezetők és MKOSZ ellenőr: Sallai István József, Borgula György, Drenyovszki Dániel (Gergely Csaba)

Belépő: 500,- Ft / fő.


Két jó szériában lévő csapat találkozott szombat este a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban, a férfi kosárlabda NB I/B zöld csoportjának 25. fordulójában. Az öt mérkőzés óta veretlen, 9. helyen álló Békéscsabai KK ellenfele tíz győzelemmel az 5. helyre fellépő Vásárhelyi Kosársuli volt.

Teljesen megtelt szombat este az Evangélikus Sportcsarnok, ráadásul Hódmezővásrhelyről is sokan érkeztek, így a hangulatra egyáltalán nem lehetett panasz. A mérkőzés első pontját Varga Ákos szerezte, amire Borbáth Balázs rögtön válaszolt, 2–2. A Hódmezővásárhely átvette a mérkőzés irányítását és a 3. percben már nyolc ponttal vezetett, (8–10). Az 5. percben a Békéscsaba egy pontra csökkentette hátrányát, amikor Cvijin Patrik büntetőből dobott kosarat, (15–16). Három perccel a vége előtt továbbra is szoros volt az állás, (19–21). Sasa Vejinovic vezetőedző egy időkéréssel próbálta megtörni a hazaiak lendületét, ami sikerült, mert tovább növelték a pontjaik számát, (19–23). A Csaba két büntetővel szépített, majd egy sikeres ellentámadásból egyenlíthetett volna, de a vendégek megállították az akciót és egy kontrával két pontot szereztek, (21–26). A Vásárhely négy pontos előnye a negyed végéig kitartott, így a szünetben (26–30) volt az állás.

A hazai együttes révén rögtön triplával kezdte a második negyedet, (29–30). Nem sokkal később Varga Zalán egy újabb három pontossal már egyenlített, (32–32). Válaszul Uros Rosic dobott egy duplát, majd az ellentámadásból Kurtucz Ferenc zsákolt, (34–36). A másik oldalon Orgona Gergő dobott triplát (36–39). Négy perccel a vége előtt a csabai lendületet Borbáth törte meg egy triplával, 842–47). Borbáth hamarosan egy újabb triplával jeleskedett, majd Varga Ákos szerzett sikeres közelit, (44–50). A Békéscsaba az utolsó percben ismét büntetőhöz jutott, Nikola Sucov mindkét dobást értékesítette, (46–50). A játékrész végén még Borbáth és Vodila is betalált, így a nagyszünetben, 48–51 volt az állás.

A harmadik negyedre nagy lendülettel jöttek ki a vásárhelyiek, hiszen alig öt perc után már kilenc ponttal 66–55-re vezettek, megpróbálták gyorsan eldönteni a meccset. Borbáth újabb közelijével már tizenhárom pont volt a csapatok között, (55–68). Az ezt követő közel két perces pontcsendet Cvijin Patrik szakította meg, (57–68). Válaszul a vendégek a támadásukkal büntetőt harcoltak ki, Rosic pedig mindkét lehetőséget bedobta és 70 egységre kerekítette pontjaik számát, (57–70). A 29. percben Varga Ákos szerzett két pontot, míg a másik oldalon Rosic triplát hibázott. A Csaba kihasználva az utolsó másodperceket újabb közelit dobott Cvijin révén, majd büntetőt harcolt ki, Varga pedig mindkét dobást értékesítette, (63–70).

Az utolsó negyedben ismét a Vásárhely kezdte meg a pontgyártást, előbb Rosic majd Borbáth talált be, (63–75). A 34. percben Balog Gábor egy hatalmas triplát dobott, de ezzel is csak szépíteni tudott az eredményen, (68–70). Balogh László kosarával előbb elérte a 80 pontot a Vásárhely, majd pillanatokkal később már triplát szerzett a fiatal játékos, (68–83). A hazaiak hiába próbálták, nem tudták tartani a lépést a vendégekkel, akik az egész mérkőzés alatt sokkal jobban dobták a triplákat. A végére Sucovtól még érkezett egy három pontos, de ez is már csak a szépítésre volt elég, mivel a Vásárhely 93–79-re megnyerte a találkozót.

Sasa Vejinovic: – Gyakorlatilag egy-két megbeszélt taktikai dolgon kívül, mindent megvalósítottunk, amit terveztünk. Tudtuk, hogy egy nagyon bunyós meccs lesz, tudtuk, hogy az a csapat fogja megnyerni az összecsapást, aki jobban akarja. Óriásit küzdöttünk, gratulálok a csapatnak!

Vuk Pavlovic: – Gratulálok a Vásárhelynek! Puhán kezdtük a mérkőzést, emiatt ők gyorsan el tudták kapni a fonalat. Az egész mérkőzésen nagyon jó százalékkal dobták a triplákat, közelieket. Végig az eredmény után kellett szaladjunk, ami nagyon nagy energiákat égetett el, emiatt nem voltak elég pontosak a befejezéseink. Volt néhány reménysugár, amikor tudtunk labdákat szerezni, de ezekből a helyzeteink is rendre kimaradtak. Megérdemelten nyert a Vásárhely, nekünk pedig folytatnunk kell tovább a munkát. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sorozatot tudtunk csinálni, de nagyon sajnálom, hogy ez pont hazai pályán szakadt meg. Köszönjük szépen a fantasztikus hangulatot, mindkét tábor nagyon odatette magát!


A zsinórban négy idegenbeli mérkőzést megnyerő Békéscsabai KK a legutóbb január 5-én vereséget szenvedő, azóta tíz sikerrel az 5. helyre fellépő Vásárhelyi Kosársuli csapatát fogadja szombaton hazai pályán. Vuk Pavlovic együttesének szinte kötelező a győzelem amennyiben szeretnék megcsípni a felsőházi rájátszást.

A csabai együttes legutóbb február 17-én játszott hazai környezetben és Veszprém elleni sikerrel indult el négymeccses idegenbeli túrájára. Hajdu Mártonék pedig bravúros teljesítménnyel zárták ezt a szakaszt, hiszen Sopronban, Pakson, Győrben, majd legutóbb a fővárosban, a Pénzügyőr ellen is nyerni tudtak. Ezzel a 4. forduló után újra 50 %-os mérleggel állnak a bajnokságban, jelenleg tizenkét sikerrel és ugyanennyi vereséggel a 9. helyet foglalják el a tabellán.

Most azonban nem vár könnyű feladat a csabaiakra, sőt, talán jelenleg a legnehezebb, hiszen a csoport legjobb formában lévő együttese, a Vásárhelyi Kosársuli lesz az ellenfél hazai környezetben. A csongrádi együttes ősszel nem teljesített jól, ráadásul novemberben edzőjük Vuk Pavlovic éppen Békéscsabára távozott. A 2024-es évet még egy Győr elleni hazai vereséggel nyitották, azóta azonban két téli igazolás, Orgona Gergő, valamint a 3×3-as válogatott Uros Rosic segítségével zsinórban tíz összecsapást nyertek meg, ráadásul a tabella első három helyezettje ellen is diadalmaskodtak.

– Jó formában van a Vásárhely, készülünk ellenük. Különbözik a két csapat játékstílusa, törekedni fogunk arra, hogy a mi akaratunk érvényesüljön – fogalmazott Vuk Pavlovic.

A két gárda bármikor találkozik, mindig jó hangulatú, emlékezetes csatát vív egymással, ősszel a Békéscsaba nyert 90–73-ra. A kosárlabda szerelmesei mindig nagyon várják az összecsapásokat, a létfontosságú mérkőzésre a csabai drukkerek mellett a vásárhelyiek is készülnek, hiszen szurkolói buszt is indítanak.

Az összecsapás szombaton 17:00 órakor kezdődik a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban.


Jegyzőkönyv: